112

Zevenaar: noodbevel vanwege ontmanteling brandbom

De vroegere Turmac, nu het gemeentehuis van Zevenaar.
De vroegere Turmac, nu het gemeentehuis van Zevenaar.
Foto: Nieuws.nl

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ontmantelt zondag 28 november in Zevenaar een brandbom die ook vernietigd wordt. Er geldt een noodbevel voor de aangewezen veiligheidszone. 

Dat meldt gemeente Zevenaar. Op maandagochtend 22 november 2021 is een brandbom op het voorterrein van de Turmac Cultuurfabriek aangetroffen. Het gaat om een Amerikaanse brandbom 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog.

Vindplaats

Op de vindplaats ontmantelt de EOD op zondagochtend 28 november de brandbom. Daarna wordt deze vervoerd naar een veilige locatie in het buitengebied van Zevenaar om daar vernietigd te worden.

Veiligheidsmaatregelen uit voorzorg

De EOD heeft veel ervaring met het op een veilige manier onschadelijk maken van bommen, het brengt echter altijd een risico met zich mee. De verwachting is dat de brandbom veilig te ontmantelen is. Uit voorzorg worden veiligheidsmaatregelen genomen voor alle situaties die zich zouden kunnen voordoen. Een onderdeel hiervan is het aanwijzen van een zogenaamde veiligheidszone. Dit is een gebied rondom de brandbom waarbinnen niemand, behalve de medewerkers van de EOD, zich mag bevinden. Bewoners van de woningen in deze zone zijn (persoonlijk) geïnformeerd. Gemeente Zevenaar heeft hen uit voorzorg gevraagd om hun woning tijdens de ontmanteling van de brandbom te verlaten.

Noodbevel

Op zondag 28 november 2021 geldt een noodbevel voor de aangewezen veiligheidszone. Dit betekent dat het voor iedereen, behalve de medewerkers van de EOD, verboden is om tijdens de ontmanteling binnen de afzetting te zijn. De afzetting is op zo’n afstand van de brandbom dat men niets kunt zien van de werkzaamheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen