Kinkhoestvaccinatie in Zevenaar in De Griethse Poort

Foto: CC0

Aanstaande moeders kunnen vanaf het moment dat ze 22 weken zwanger zijn een gratis vaccinatie krijgen tegen kinkhoest. Dat kan in Zevenaar op donderdag 23 januari in De Griethse Poort.

De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Door de vaccinatie zijn baby’s vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. In de meeste gevallen kan het kindje zelf daarna een prik minder krijgen uit het rijksvaccinatieprogramma.

Aanmelden

In januari worden op verschillende plekken in de regio groepsvaccinatie sessies georganiseerd. Vanaf 1 februari 2020 is het mogelijk voor de vaccinatie een afspraak te maken op een consultatiebureau in de buurt.

Bacterie

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

‘Cocktail met gifstoffen’

Op social media is de afgelopen weken ophef ontstaan over een winactie van Miss Natural Lifestyle, een bedrijf uit Valkenswaard. Via een oproep zocht het bedrijf honderd aanstaande moeders die er bewust voor kiezen om zich niet te laten vaccineren tijdens hun zwangerschap. Vrouwen die hieraan meededen, kregen een blender van 399 euro. Een aantal vrouwen heeft hier ook gebruik van gemaakt. Het bedrijf vindt dat mensen zelf een bewuste keuze moeten kunnen maken om wel of niet te vaccineren. De eigenaresse noemt de 22-wekenprik tegen kinkhoest ‘een cocktail met allerlei gifstoffen’. Veel artsen en politici zijn boos over de handelwijze van het bedrijf.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen