112

Première Liemerse film ‘Gabriël’ in Zevenaarse bioscoop

Foto: Tessa Helmink

De Liemers bevrijdingsfilm Gabriël kent zaterdag 12 september de première vanaf 14 uur elk uur bij Het Musiater in Zevenaar. Ook wordt de app ‘Vrijheid in de Liemers’ gelanceerd.

De nieuwe film is verweven met de gratis app ‘Vrijheid in de Liemers’ die ontwikkeld is in het kader van 75 jaar vrijheid. De app wordt 12 september niet alleen gelanceerd, er wordt ook uitgelegd hoe men deze kan gebruiken.

Over de film

Het verhaal speelt zich af in het begin van 1945. Jacob (Bob van Bindsbergen) is een 12-jarige Joodse jongen die zit ondergedoken met zijn zus Anna (Lisa Morrell) en oom Herbert (Juda Goslinga) in een kelder in een verlaten dorp in de Liemers, waar boven hun hoofden hevig gevochten wordt om de vrijheid van Nederland.

Jonge Duitse soldaat

Op een dag ziet Jacob boven de grond een zwaargewonde jonge Duitse soldaat (Janis Krebbers) die zich omkleedt tot een Canadese soldaat, in een wanhoopspoging uit handen van de geallieerden te blijven. Als de soldaat bewusteloos neervalt, besluit Jacob om hem te helpen en neemt hem mee de schuilkelder in, zonder zijn zus en oom te vertellen wie de soldaat werkelijk is.

Over de app

De app Vrijheid in de Liemers is gericht op de bewustwording van vrijheid. Men bekijkt de korte film thuis, in de klas of op zaterdag 12 september in Het Musiater. Daarna is het mogelijk met de fiets het gebied van de Liemers en een stukje grensgebied van Duitsland te verkennen.  Op dit moment zijn er door heel de Liemers verhalen te vinden en is er 1 route uitgewerkt. Deze is ongeveer 36 kilometer lang Jacob, het personage uit de film, neemt de deelnemer dan mee in de verschillende gebeurtenissen. De app zou al eerder, in mei, worden gelanceerd maar heeft door landelijke ontwikkelingen een kleine vertraging opgelopen.

Programma

Op zaterdag 12 september start de eerste vertoning om 14.00 uur in Het Musiater te Zevenaar. In de foyer loopt iemand rond om individuele vragen over het gebruik van de app te beantwoorden. Dit programma herhaalt zich om 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus is het maximale aantal bezoekers per vertoning 66 personen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen