112

Zevenaar wil eigenaren verzakte woningen tegemoet komen

Foto: CC0

Het Zevenaarse college van burgemeester en wethouders wil eigenaren van verzakte woningen tegemoet komen. De gemeenteraad neemt hierover besluiten op 3 juli.

Als gevolg van een langdurige periode van droogte in de zomer van 2018 hebben veel woningeigenaren met scheurvorming in en verzakking van hun woning te maken stelt het Zevenaarse College van burgemeester en wethouders.

Budget

Het college vraagt voor een pakket van maatregelen en aanvullend onderzoek budget aan de gemeenteraad. Het gaat om ongeveer 200 meldingen van schade (scheurvorming/verzakking) aan woningen. In geen enkel geval is sprake van een onveilige situatie met een hoge urgentie voor herstel. Hoewel de gemeente niet aansprakelijk kan worden gehouden voor de geleden schade wil Zevenaar haar inwoners met een aantal maatregelen ondersteunen.

WOZ-waarde

Zo worden alle woningen die zijn gemeld met verzakkingsschade voor de bepaling van de WOZ-waarde opnieuw beoordeeld. De eigenaren van deze woningen hebben daarom nog geen WOZ-beschikking en taxatieverslag ontvangen. Zij ontvangen de WOZ-waarde binnen een aantal weken.

Subsidie voor advies

Woningeigenaren kunnen subsidie ontvangen voor advisering door een erkend bureau over de bodemsamenstelling, (funderings)constructie of herstel. De hoogte van de subsidie bedraagt 50% van de kosten met een maximum van € 250. Woningeigenaren die dergelijk advies al hebben ingewonnen, kunnen deze subsidie met terugwerkende kracht krijgen, mits ontvangen na de droogteperiode in 2018 en aan te tonen met bewijsstukken.

Eenmalige subsidie

Een eenmalige subsidie van maximaal € 250 kan ter beschikking worden gesteld voor het afkoppelen van regenpijpen van de riolering. Het schone regenwater wordt gescheiden van het afvalwater. Het regenwater wordt afgevoerd naar de tuin. Via de tuin kan het regenwater in de grond infiltreren. Deze subsidie is in eerste instantie bedoeld voor woningeigenaren met gemelde schade in het voor verzakking gevoelige gebied.

Gemeenteraad beslist

De voorgenomen maatregelen worden ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad, die daar 3 juli 2019 over vergadert.

Zie ook: Eigenaren verzakte woningen Zevenaar blijven in onzekerheid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen