Rijnstate stap dichter bij nieuw medicijn voor comapatiënten na reanimatie

Foto: Zevenaar.nieuws.nl

Uit onderzoek blijkt dat patiënten die in coma raken na een reanimatie baat kunnen hebben bij ghreline. Dit medicijn verbetert het hersenherstel. “De resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend”, vertelt prof. dr. Jeannette Hofmeijer, als hoogleraar Neurologie verbonden aan Rijnstate (waartoe ook het Zevenaarse ziekenhuis behoort) en Universiteit Twente. Het toonaangevende medische tijdschrift JAMA Neurology publiceerde deze week de resultaten.

Onder leiding van hoogleraar Jeannette Hofmeijer testte haar onderzoeksgroep bij 160 patiënten in coma na een reanimatie het effect van het nieuwe medicijn ghreline. “We deden dit onderzoek op vier afdelingen Intensive Care (IC) in Nederland. De resultaten zijn veelbelovend: er waren aanwijzingen voor minder hersenschade en een trend naar beter functioneel herstel een half jaar na de reanimatie.”

Bevordering van hersenherstel

De onderzoeksgroep bereidt zich voor op een vervolg-trial. “Als we met een grotere trial kunnen bewijzen dat ghreline echt werkt, dan is dat het eerste effectieve medicijn ter bevordering van hersenherstel na een hartstilstand en reanimatie.”

JAMA Neurology is een toonaangevend Amerikaans medisch tijdschrift. Lees het artikel op de website van JAMA Neurology.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen