Zevenaar besluit in november over nieuw gemeentewapen

Het rood en geel van Angerlo keren terug in het nieuwe wapen.
Het rood en geel van Angerlo keren terug in het nieuwe wapen.
Foto: Nieuws.nl

De gemeenteraad van Zevenaar besluit in november over een nieuw gemeentewapen. Daarna wordt een zogeheten verzoek tot verlening gestuurd aan Zijne Majesteit de Koning.

Het college van burgemeester en wethouders van Zevenaar stelt de gemeenteraad een nieuw gemeentewapen voor dat door de Hoge Raad van Adel, de hoogste autoriteit op dit gebied, is ontworpen.

Herindeling per 1 januari 2018

De wens voor een nieuw gemeentewapen komt voort uit het ontstaan van de nieuwe gemeente Zevenaar na de herindeling met voormalig gemeente Rijnwaarden per 1 januari 2018.

Geel en rood van Angerlo

Het nieuwe wapen combineert de elementen uit de heraldische rechterschildhelften van de wapens van voormalig Zevenaar en Rijnwaarden. Dit zijn de karbonkel, de straalvormige figuur ontleend aan het wapen van het graafschap Kleef, respectievelijk de burcht met tolhek. Over de karbonkel heen gaat een klein hartschildje met de voor Zevenaar zo kenmerkende gotische hoofdletter Z. Die komt voor op oude zegels en in de wapens van de stad. De omschrijving van dit wapen luidt: ‘In keel een karbonkel van goud waar overheen een hartschildje van goud, beladen met een gotische hoofdletter Z van sabel. In goud een burcht van keel, geopend en verlicht van het veld en voor de deuropening een slagboom van zilver’. Het geel en rood van het gemeentewapen van het Zevenaarse dorp Angerlo keren ook terug in het nieuwe wapen.

Representatieve doeleinden

Na verlening door Zijne Majesteit de Koning heeft Zevenaar het gebruiksrecht op het gemeentewapen. De gemeente maakt gebruik van het wapen voor allerlei representatieve doeleinden, zoals bij officiële aktes, de ambtsketen en toga en ambtskostuum. Gebruik door derden is in principe niet toegestaan. Inwoners die gebruik willen maken van het gemeentewapen kunnen schriftelijk een verzoek indienen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen