112

Annette Akkerman wint Zevenaarse gedichtenwedstrijd

Foto: CC0

‘Vroeg in de ochtend’ van Annette Akkerman is de winnaar geworden van een Zevenaarse gedichtenwedstrijd.

De komst van de vierde redoute (een kleine geheel omsloten veldschans met alleen uitspringende en geen inspringende hoeken) was voor de gemeente Zevenaar aanleiding om een gedichtenwedstrijd te organiseren.

Prins Maurits

De gemeente Zevenaar zet zich in om de rijke historie van het gebied zichtbaar te maken. De afgelopen jaren zijn er drie redoutes gerealiseerd: bij Lobith in de Geuzenwaard en bij Carvium Novum en in de Herwense Ossenwaard. De nieuwe ‘verdedigingstoren’ in de Revensweert is de vierde redoute op Zevenaars grondgebied. Vanaf de redoute is er zicht op de verzamelplaats van prins Maurits nabij Oud-Zevenaar. Dat is de plek waar Prins Maurits zijn manschappen verzamelde en verdeelde over het gebied.

Gevochten

Wethouder Belinda Elfrink, met onder meer toerisme in portefeuille, is trots op de vierde redoute. ‘Het is prachtig om te zien dat er zoveel betrokkenen bezig zijn met het project. In het verleden is er flink gevochten in dit gebied door Prins Maurits tegen de Spanjaarden. De redoutes brengen de historie weer tot leven. Ik ben er erg trots op dat we nu een vierde redoute in onze gemeente hebben. De ‘torens’ zijn iconische punten in het landschap; je kunt er echt niet omheen. Wat speciaal is: de nieuwe redoute is hoger dan de andere drie torens. Daarnaast is er halverwege een plateau waar je even kunt stoppen tijdens de klim omhoog. Ik ben zelf onlangs nog wezen kijken en ik overdrijf niet als ik zeg dat het uitzicht prachtig is. Het is dus echt de moeite waard om zelf een keer te gaan kijken.’

Gedichtenwedstrijd

Iedereen kon zijn of haar poëtische indrukken van de omgeving van de Revensweert in te sturen in maximaal 125 woorden. Uiteindelijk zijn er tien gedichten binnengekomen. De jury heeft het gedicht ‘Vroeg in de ochtend’ van Annette Akkerman gekozen als uiteindelijke winnaar. ‘Dit gedicht blonk uit doordat het een ongedwongen dichtvorm combineert met een meeslepende tijdsreis waarin de Spaanse dreiging opgaat in de geborgenheid van een landschap vol natuurschoon’, aldus de jury. Het gedicht van Annette zal een plaats krijgen op één van de informatiepanelen en het wordt voorgedragen bij de opening van de redoute.

Het winnende gedicht:

Vroeg in de ochtend

 

als vroeg in de ochtend de redoute lokt

gelegen tussen de verlaten rietmoerassen

is het op de top dat even mijn adem stokt

 

waan ik me terug in de angstige dagen van toen

in de grondmist ontwaar ik de Spanjaarden

in de verte hoor ik het geluid van een klaroen

 

ach, het is de roep van een roerdomp in het riet

mijn verbeelding ging even met me op de loop

toch bijzonder zo’n vogel die je bijna nooit ziet

 

de woelige tijden behoren tot het verleden

wat nu rest op deze plek is de rust en leegte

prachtige natuur vind je hier nu in het heden

 

Opening redoute

Vanwege het coronavirus is het op dit moment nog niet duidelijk wanneer de officiële opening zal plaatsvinden. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dit in het voorjaar van 2021. Meer informatie volgt via de gemeentelijke communicatiekanalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen