112

Postume Zevenaarse militaire ceremonie voor Indische broers

Foto: PR

In het gemeentehuis van Zevenaar vindt vrijdag 21 augustus een postume ceremonie plaats. Burgemeester Van Riswijk reikt dan onderscheidingen uit aan de broers Tonny en Annes Donk die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië gestorven zijn voor de Nederlandse vlag.

Victorine Donk-Rudolph, een schoonzus van de broers en woonachtig in de gemeente Zevenaar, neemt respectievelijk het Mobilisatie Oorlogskruis en het Oorlogsherinneringskruis in ontvangst.

Indo-Europese broers

Pal na de 75ste herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 wordt eer bewezen aan twee Indo-Europese broers die de oorlog niet overleefd hebben. Tonny Donk, militiematroos bij de Koninklijke Marine, was betrokken bij de verdediging van het olie-eiland Tarakan, gelegen voor de kust van Borneo. Samen met een aantal collega’s wist hij te ontkomen aan de Japanse agressie, maar uiteindelijk is de hele groep opgepakt nabij het dorp Long Nawang op Borneo en daar ter plekke geëxecuteerd.

Luitenant

Zijn oudere broer Annes Donk, Luitenant bij de Koninklijke Marine en Reserve Officier-Vlieger bij het 18de Bommenwerpersquadron, maakte deel uit van verkennings- en aanvalsvluchten boven eilanden in de Indonesische archipel. Op 1 september 1944 is de Amerikaanse B-25 Mitchell waarin hij zich als luchtschutter bevond, neergeschoten boven de Kei-eilanden.

KNIL-researcher

Dankzij de inspanningen van KNIL-researcher Marco Huysdens is op basis van uitgebreid archiefonderzoek een verzoek tot postume erkenning ingediend bij het Ministerie van Defensie. Goos Hageman, gespecialiseerd in de geschiedenis van het 18de Squadron, zal tijdens de ceremonie een korte toelichting geven over dit internationale eskader waarvan de vliegers in de Verenigde Staten opgeleid werden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen