112

Aanvoer Rijn voldoende voor watervraag

Foto: CC0

Er is voldoende water in de Rijn, die bij het Zevenaarse Spijk ons land binnenkomt, om aan de watervraag te voldoen. Dat meldt Rijkswaterstaat in een nieuwsverklaring.

In de eerste helft van september 2020 viel op veel plaatsen in Nederland neerslag. Dit heeft een positief effect gehad op de landbouw en natuur. Door het buiige karakter viel niet overal evenveel regen. Ook in juni en juli is er veel regen gevallen in ons land.

Neerslagtekort

Op dit moment (half september 2020) is er evenwel een neerslagtekort dat het grootst is in het zuiden en oosten van ons land. Dit komt omdat vanuit de Rijn en Maas haast geen water naar die gebieden kan worden aangevoerd. De effecten van enige droogte zijn daar dus nog merkbaar en de grondwaterstanden blijven op veel plaatsen laag.

Voldoende

In deze tijd van het jaar neemt de watervraag af, daarom is er ondanks de lage aanvoer van de Rijn en de Maas wel voldoende water beschikbaar om in de watervraag te voorzien.

Afvoer Rijn

De afvoer van de Rijn is in de eerste week van september 2020 gestegen tot 1780 m3/s. Sinds begin september is de afvoer aan het dalen. Ook voor de komende periode wordt een verdere daling verwacht. Rijkswaterstaat verwacht dat het zakt tot ongeveer 1000 m3/s. Rijkswaterstaat: ‘Dat is laag voor de tijd van het jaar maar het is niet ongebruikelijk. Het betekent wel dat schippers die varen op de Rijntakken minder lading mee kunnen nemen. Rijkswaterstaat publiceert minst gepeilde diepten zodat de scheepvaart kan anticiperen op de hoeveelheid lading die meegenomen kan worden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen