Eerbetoon aan Mervyn Wheatley in Zevenaarse Hal 12

Mervyn Wheatley
Mervyn Wheatley
Foto: PR

De tentoonstelling Flying Officer Mervyn Wheatley is van maandag 16 maart tot en met woensdag 20 mei te zien in Hal 12 in Zevenaar.

De tentoonstelling, in het kader van Gelderland Herdenkt 75 jaar, is een eerbetoon aan de omgekomen Flying Officer Mervyn Wheatley en alle piloten die gedurende de oorlog fotoverkenningsvluchten verricht hebben die de bevrijding van Europa mogelijk hebben gemaakt.

Luchtfoto´s

Op 22 maart 1940 vliegt Flying Officer Mervyn Wheatley in een aangepaste Spitfire boven Duitsland om luchtfoto’s te maken. De Spitfire was alleen voorzien van twee camera’s waardoor het hoger kon vliegen. Op de Nederlands-Duitse grens werd de Spitfire neergeschoten. Het vliegtuig stort neer bij Herwen maar het lichaam van Wheatley komt terecht bij het Duitse Düffelward. Daar wordt hij met volledig Duitse militaire eer begraven.

Monument bij Herwen

Op 22 maart wordt een monument onthuld bij Herwen om deze gebeurtenis te herdenken. Kunstwerk! Liemers Museum werkt voor deze tentoonstelling samen met Sander Woonings, die al 30 jaar onderzoek doet naar Mervyn Wheatley en de crash. De tentoonstelling toont ook hoe de luchtfotoverkenning zich uit ontwikkelde tot de satellietfotografie van nu.

Vrijheid

De tentoonstelling Flying Officer Mervyn Wheatley; op fotoverkenning voor Vrijheid is te zien van maandag 16 maart tot en met woensdag 20 mei, van maandag tot en met vrijdag 9.00-17.00 uur in de ruimte vóór het nieuwe Liemers Museum in Hal 12, Kerkstraat 27, Zevenaar. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen