112

Jos Bolk vandaag spreker bij grote boerenactie in Den Haag

Jos Bolk uit Aerdt.
Jos Bolk uit Aerdt.
Foto: Zevenaar.nieuws.nl

Boer Jos Bolk uit het Zevenaarse Aerdt is een van de sprekers bij de grote boerenactie van woensdag 19 februari in Den Haag. Hij doet dat uit naam van de Federatie van Vleesveestamboeken in het Landbouwcollectief. ‘De stikstofuitstoot door de landbouw ligt een stuk lager dan door het RIVM berekend.’

De afgelopen weken voerde de ondernemer met collega´s al kleinere acties om de druk op de ketel te houden in de stikstofcrisis omdat volgens hen ‘de realiteitszin weg is bij de overheid.´ Na deze speldeprikken, wordt de actie van komende woensdag weer een grote waar vele boeren naar verwachting met tractoren hun opwachting maken in de regeringsstad. Ook Stichting Bouw in Verzet heeft een persbericht de wereld ingestuurd en wil woensdag aansluiten bij de boeren in verband met de PFAS- en stikstofcrisis, waardoor bouwprojecten stagneren.

Forum voor Democratie

Sprekers op het podium aan de Koekamp in Den Haag zijn behalve Jos Bolk onder meer voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force, Linda Janssen van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en vertegenwoordigers van de politieke partijen Forum voor Democratie (FVD), CDA en mogelijk PVV.

Psychische nood

Vleesveehouder Jos Bolk uit Aerdt is in regio de Liemers een van de boeren die het belangrijk vindt de aandacht voor hun problemen blijvend onder de aandacht te brengen. Want de onduidelijkheid die nu heerst bij het stikstofdossier, zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering in de knel komt en dat talloze collega´s in psychische nood zitten, zo zegt Bolk.

‘Cijfers RIVM kloppen niet’

De Raad van State oordeelde in mei 2019 dat de overheid de stikstofuitstoot verder moet verminderen. Boeren worden nu echter onevenredig hard getroffen in de maatregelen die genomen moeten worden, stellen ze zelf. Jos Bolk vindt het met name stuitend dat boeren te maken hebben met afspraken, die mogelijk gebaseerd zijn op verkeerde cijfers. ‘Het is vrijwel zeker dat deze week uit nieuwe cijfers van het Mesdagfonds duidelijk wordt dat de stikstofuitstoot door de landbouw een stuk lager ligt dan door het RIVM berekend. En dat betekent dat de overheid op basis van verkeerde cijfers beslissingen heeft genomen en dat kan natuurlijk niet’, aldus Bolk. ‘Wij eisen woensdag dat op basis van juiste cijfers besluiten worden genomen.’

Aandeel landbouw veel lager

Het Landbouw Collectief meldt in een persbericht, gericht aan Nieuws.nl, dat het steeds sterkere aanwijzingen heeft, dat ingrijpende maatregelen zoals opkoop en verplaatsing van bedrijven nauwelijks effect hebben op de neerslag van stikstof in Natura2000-gebieden. Ook lijkt het aandeel van de landbouw in de depositie op deze gebieden veel lager dan tot nu wordt genoemd. Deze aanwijzingen komen uit de externe analyse van de RIVM stikstof data en modellen die het Mesdagfonds heeft laten uitvoeren en waarvan de uitkomsten op donderdag 20 februari worden gepresenteerd. ´Het gaat bij opkoop en verplaatsing van bedrijven om maatregelen, die diep ingrijpen bij de betrokken boeren en hun gezinnen. Daarom wil het Landbouw Collectief maximale helderheid, dat de maatregelen ook daadwerkelijk tot effect leiden´, zo meldt het persbericht. Jos Bolk en het Landbouw Collectief roepen daarom de Tweede Kamer met klem op de nieuwe cijfers mee te nemen in het debat.

Depositiewaarden

Jos Bolk verwees tegenover Nieuws.nl eerder al naar een onderzoek van landbouwjournalist Geesje Rotgers. ´Zij heeft onderzocht dat als alle koeien uit Nederland weg zijn, er geen auto meer op de weg rijdt, elke fabriek is gesloten en er geen mensen meer hier wonen, dat dan nóg de stikstofnormen in natuurgebieden worden overschreden´, aldus Bolk. ´Waar zijn we dan met zijn allen mee bezig. De realiteitszin is weg, en de boeren zijn de dupe. Door bronnen die niet beïnvloedbaar zijn, bijvoorbeeld het buitenland, worden depositiewaarden al overschreden.´

Voorstellen vanuit Landbouw Collectief

Bolk laat verder aan Nieuws.nl weten dat de maatregelen die voorgesteld zijn vanuit het Landbouw Collectief, veel goedkoper en vele malen effectiever zijn dan de maatregelen waar het Kabinet mee komt. Volgens de agrariër kan dit jaar al een grote reductie worden bereikt door relatief simpele maatregelen: minder eiwit in het voer, koeien langer in de wei, en mest bij uitrijden aanlengen met water. Ook voor de langere termijn zijn door het Landbouwcollectief effectieve maatregelen voorgesteld.

Lees ook: Boer Jos Bolk uit Aerdt wil druk op de ketel houden

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen