Boze boeren demonstreren bij Zevenaarse gemeentehuis

Foto: CCO

Gisteravond voerden boze boeren een actie bij het Zevenaarse gemeentehuis.

De boeren boden de gemeenteraadsleden een petitie aan omdat ze het niet eens zijn met het stikstofbeleid. Ze willen dat ook gemeente Zevenaar zich aansluit bij de gemeenten die bezwaar maken tegen het ‘rampzalige stikstofbeleid’, liet een van de boeren weten. De gemeente heeft toegezegd te doen wat kan en wat haalbaar is. Ook was er een boer te zien met het bord FreeJouke (dit ging over de jonge boer uit Friesland, die eergisteravond beschoten werd door een politie-agent). Inmiddels is Jouke vrijgelaten.

Gemoedelijk

Bij de actie in Zevenaar werden ook stukjes kaas uitgedeeld door een regionaal boerenbedrijf. De sfeer was gemoedelijk. De laatste dagen worden ook veel distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

Arnhem

Bij het Gelderse provinciehuis in Arnhem waren woensdagavond ook zo’n tweehonderd boerenactivisten samen voor een protest. Zij kwamen met tractoren en te voet. Duidelijk werd daarbij dat provincie Gelderland Gelderland wil vasthouden aan zijn eigen stikstofmaatregelen. Een voorstel met die strekking is woensdagavond aangenomen door een meerderheid van de Provinciale Staten.

Oorlog

Boeren zijn wanhopig omdat ze naar eigen zeggen bedreigd worden in hun bestaan. Twee weken geleden, tijdens de grote landelijke demonstratie op het weiland van boer Brouwer aan de Heetkampweg in Stroe, hielden niet alle boeren het droog. De toekomst van de agrarische sector in ons land staat op het spel, vonden de demonstranten tegen het stikstofbeleid. ‘De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek’, liet Agractie-voorman Bart Kemp toen al weten. Ook wordt door veel boeren getwijfeld of de depositie-berekeningen van het RIVM wel kloppen. ‘In Duitsland zijn de stikstofregels veel minder streng en hoeven boeren niet te vrezen voor hun bestaan. Dan moet er toch een andere agenda achter zitten’, klonk het eergisteren bij diverse boerenprotesten in het land, die steeds feller worden.

KDW

Het doel van de demonstratie was vorige week voor iedereen helder: de KDW (Kritische Depositie Waarde) móet uit de Stikstofwet. De agrarische sector staat met deze ’onhaalbare’ reductie-eisen op het spel, vinden de organiserende boerenorganisaties. Nu de politiek toch anders heeft besloten, verharden de acties laten de boeren weten. Veel boeren betreuren het verder dat het eerder ingediende stikstofreductieplan van LTO Nederland, MKB-Nederland, Bouwend Nederland, VNO-NCW en enkele natuurorganisaties is afgeschoten. Daarbij was veel aandacht voor innovatie en het plan kostte beduidend minder dan 25 miljard euro die er nu voor is uitgetrokken. De komende dagen en weken worden meer boerenprotesten tegen het stikstofbeleid verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen