Lezing over Molukse gemeenschap in Zevenaar

Foto: CC0

John Letsoin, belangenbehartiger van de Molukse gemeenschap, houdt op 3 maart in Zevenaar en 5 maart in Giesbeek een lezing over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Zevenaar.

John Letsoin was onder meer raadslid in Zevenaar en statenlid in de provincie Gelderland.

1951

In 1951 kwamen circa 13.000 Molukkers naar Nederland. De eerste Molukkers kwamen op 21 maart van dat jaar aan in de Rotterdamse haven.  Het waren militairen met hun gezinnen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), die bij de onafhankelijkheid van Indonesië niet wilden kiezen tussen overgang naar het Indonesische leger en demobilisatie op Java.

Tijdelijk naar Nederland

De Nederlandse regering bracht hen voor tijdelijk over naar Nederland. Ze kwamen in kampen terecht en mochten niet werken. Toen bleek dat het verblijf langer zou gaan duren dan verwacht, werd de verzorging door het Rijk gestopt. Molukkers moesten toen voor zichzelf zorgen. De kampen werden afgebroken. De barakken waren veel te klein voor de grote gezinnen.

In Zevenaar 35 woningen

De overheid bouwde vervolgens in de zestiger jaren in diverse gemeenten wijken voor de Molukse gezinnen. In Zevenaar werden 35 woningen voor hen gebouwd. In november 1961 kwamen de eerste gezinnen aan. Ze kwamen uit woonoorden in Ommen, Groesbeek, Pietersberg, Echt, Nistelrode en Arnhem. Anno 2020 wonen circa 700 Molukkers verspreid over Zevenaar. De P.C Hooftstraat wordt tot op heden gezien als Molukse wijk.

Staring en Kulturhus

De lezing is op dinsdag 3 maart in zalencentrum Staring (Grietakkers 3 in Zevenaar) en op donderdag 5 maart in Kulturhus De Brede Blik (Kerkstraat 68 in Giesbeek). Ze wordt georganiseerd door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ). Beide avonden beginnen om 19.30 uur en de toegang is € 4,00 voor niet-leden en gratis voor leden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen