112

Zweimal Blasmusik in Babberich op 23 oktober

Foto: Jan-Joris Heling

De Isseltaler Musikanten houden in het Zevenaarse dorp Babberich een groot blaasmuziekfeest. Op zaterdag 23 oktober 2021 hebben onder de noemer ‘Zweimal Blasmusik’ twee bekende blaaskapellen hun komst naar Kulturhus De Borg aangekondigd.

De organisatie meldt in een aan Zevenaar.nieuws.nl gericht persbericht dat het gaat om de Isseltaler Musikanten zelf en de Böhmerwaldkapel. Deze topkapel komt uit het Limburgse Schinnen en timmert flink aan de weg met een zeer gemotiveerde groep muzikanten, waaronder veel jonge talenten.

Böhmerwaldkapel

In 2015 nam de Böhmerwaldkapel (zie foto) succesvol deel aan de Europese kampioenschappen voor Blaaskapellen en wel in de hoogste klasse ook wel genoemd “Die Profi-Stufe”. De kapel werd benoemd tot Vice-Europameister. In 2016 heeft De Böhmerwaldkapel op uitnodiging van de familie Lechner deelgenomen aan het Lechnerfest in Bisschofshofen in Oostenrijk met een deelnemersveld van enkel toporkesten uit Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

Mathias Rauch

Op hun 1e cd “Mit Musik gehn wir auf Reisen” staat onder andere de nieuwe Böhmische klassieker “Böhmische Liebe” van componist Mathias Rauch. Van deze cd zijn er inmiddels in de Benelux, Duitsland en Oostenrijk duizenden verkocht. In juni 2018 werd de 2e CD “Musik fur Feinschmecker” gepresenteerd.

Schintaler

De kapel staat onder leiding van Martin van Diederen. Martin kwam op zeer jonge leeftijd in aanraking met de Böhmische blaasmuziek. Zijn vader Martin Diederen Sr. was muzikaal leider van de toenmalige Böhmerwaldkapel en de Bergkapelle Hillensberg, waar Martin regelmatig als solist op het podium stond. Op 15-jarige leeftijd maakte Martin de overstap naar Die Original Schintaler, een groep die later bekend werd als de Schintaler. Sinds 2013 blies Martin de Böhmerwaldkapel samen met vele muzikanten uit de fanfare Sint Caecilia Schinnen nieuw leven in.

Isseltaler Musikanten

De Isseltaler Musikanten uit Rheden zijn organisator van ‘Zweimal Blasmusik’. ‘Zweimal Blasmusik’ is de vlag die de lading dekt. Het is bedoeld als een serie van blaasmuziekevenementen, waarbij twee topblaaskapellen in een non-stopprogramma op het podium gaan plaatsnemen. In een gezellige entourage kan het publiek genieten van blaasmuziek op topniveau, waarbij door Drumfanfare “St. Jan” Babberich wordt gezorgd voor een hapje en een drankje.

Trouw

Voordat de Böhmerwaldkapel het podium betreedt, zullen de Isseltaler Musikanten optreden. Deze muzikanten onder leiding van Cyrille van Poucke spelen op hoog niveau traditionele en nieuwe Böhmische blaasmuziek. Sinds de oprichting in 1977 is de kapel haar Böhmische Egerländerroots trouw gebleven.

Feesten

Gedurende haar bijna 45-jarig bestaan is de blaaskapel uitgegroeid tot een toonaangevende kapel. Met gemiddeld 12 optredens per jaar zijn de muzikanten op de Bühne te vinden. Niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Hamminkeln (Duitsland) bij feesten van de destilleerderij van de befaamde Isseltaler Kruidenlikeur en in Tramin in Zuid-Tirol. In mei 2022 staan de muzikanten geprogrammeerd op het Open Air der Blasmusik Blechlawine in Oostenrijk. De muzikanten organiseerden meerdere keren Egerländerworkshops en concerten met bekende Duitse en Oostenrijkse professionele muzikanten.

Waar en wanneer ?

Zweimal Blasmusik wordt gehouden op zaterdagavond 23 oktober 2021 in Kulturhus De Borg, Babborgaplein 3a, (6909 DW) Babberich (Zevenaar). De aanvang is 19.00 uur en de zaal gaat om 18.00 uur open. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en via www.isseltalermusikanten.nl. Kaarten zijn ook via de e-Ticketshop van de Isseltaler Musikanten te bestellen. De toegangsprijs bedraagt € 12,50 per persoon. Men kan ook  kaarten bestellen via 026 – 38 20 245 of per e-mail [email protected]Z

Reacties