112

Liemers Museum organiseert FietsFestival in herfstvakantie

Foto: Kunstwerk

Kunstwerk! Liemers Museum in de gemeente Zevenaar (en net daarbuiten) op zaterdag 23 oktober het FietsFestival met als thema: Wonderlijk Water.

Dat meldt de organisatie in een aan Zevenaar.nieuws.nl gericht persbericht.

Pruisen

Het is dit jaar precies 250 jaar geleden dat in Arnhem het verdrag gesloten is tussen Pruisen en de gewesten Holland en Gelderland over de waterverdeling van de Rijntakken. De afspraken van 1771 zijn nog steeds van kracht en van groot belang voor de waterverdeling van Nederland.  Op zaterdag 23 oktober kunnen deelnemers vanaf verschillende plekken starten met het FietsFestival. Op de suggestieroutes zijn diverse activiteiten te vinden, zoals historische verhalenvertellers, spelletjes met water en zand, mini-excursies zoals het ontdekken van slootdiertjes en uitleg bij de belangrijke waterwerken in de regio. Het uitje is dankzij subsidiëring door gemeente Zevenaar gratis.

Activiteiten

Liemers Museum, NME Liemers en Waterschap Rijn en IJssel hebben de handen ineen geslagen om de tocht te organiseren. Liemers Kunstwerk: ‘Op fietsroute Tolkamer-Lobith vind je een verhaal over Lodewijk de 14e. Daarnaast krijg je uitleg over de grote deur (coupure) bij de kade van Tolkamer. Op fietsroute Zevenaar-Groessen ben je welkom bij Gemaal Kandia. Tevens worden er 3D beelden vertoond over het verdronken dorp Leuffen en is er een wandelroute met opdrachten, waar ook Staatsbosbeheer een rol speelt. Bij Filmhuis Zevenaar in de Turmac Cultuurfabriek kun je films van de overstroming in de Liemers bekijken en bij het Liemers Museum krijg je alles te horen over het Waterverdrag uit 1771. Op de fietsroute Giesbeek-Lathum kun je meer ontdekken over de heren van het mysterieuze Kasteel Bahr/Baer, aan te raden is om een kijkje te nemen bij Gemaal de Liemers en op slootjestocht te gaan. Wat voor diertjes leven er eigenlijk in de sloot?’

Achtergrond informatie waterverdrag

In 2021 is het precies 250 jaar geleden dat in Arnhem het verdrag gesloten is tussen Pruisen en de gewesten Holland en Gelderland over de waterverdeling van de Rijntakken. Allerlei waterstaatkundige werken, werden uitgevoerd om dit voor elkaar te krijgen. Hiermee werd onder meer voorkomen dat de rijke steden in het westen van het land onder water zouden lopen. Het belang van de twee splitsingspunten Rijn/Waal/Pannerdensch Kanaal en Pannerdensch Kanaal/ Nederrijn/IJssel zijn in heel de delta merkbaar. Het wordt niet voor niets ook wel de (verdeel)kraan van Nederland genoemd.

Het FietsFestival wordt georganiseerd door Kunstwerk! Liemers Museum en is mede mogelijk gemaakt door gemeente Zevenaar, Waterschap Rijn en IJssel, NME Liemers, Staatsbosbeheer en Filmhuis Zevenaar. Meer informatie over de programmering is te vinden op www.liemerskunstwerk.nl/fietsfestival.

 

Reacties