112

Documentaire over groenten- en fruitveiling in Zevenaar

Foto: Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar

De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ) heeft, samen met de Videoclub Duiven, een film gemaakt: Veiling in de Liemers.

Dat meldt de vereniging in een aan Zevenaar.nieuws.nl gericht persbericht. Het betreft een documentaire over de voormalige groenten- en fruitveiling in Zevenaar. Daar werden producten geveild uit de wijde omgeving van Zevenaar.

Telers

Telers die aan de veiling leverden zaten behalve in Zevenaar onder meer ook in Ooij, Groessen, Oud-Zevenaar, Herwen, Aerdt, Lobith, Tolkamer, Pannerden, Duiven, Westervoort, Didam, Beek, Loil en Wehl.

Klik op beeld voor vergroten

Kopers

De mensen die voor de veiling werkten kwamen uit diezelfde kernen, maar de kopers kwamen een veel groter gebied. De film vertelt waarom de veiling ontstond (in 1918), hoe het veilen werkte en waarom het veilen er stopte (in 1987). Over de mensen die ervoor teelden, de mensen die er werkten, de mensen die er kochten en over de mensen die de producten vervoerden. Duidelijk wordt ook hoe het verder ging na sluiting van die veiling.

Feest van herkenning

‘Een feest van herkenning voor wie ooit met de veiling te maken heeft gehad, en een bron van informatie voor hen die er nog weinig of niets van weten’, aldus Marjolein Bultena-van Workum, die aan CVZ verbonden is. De film draait  in het Filmhuis in Zevenaar vanaf 8 november aanstaande, en er staan inmiddels 7 voorstellingen gepland.

Plaatskaarten reserveren kan via www.filmhuiszevenaar.nl   

Reacties