Vervoersverbod pluimvee in gemeente Zevenaar

Foto: CCO

In Loo (gemeente Duiven) is bij een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Dat heeft ook gevolgen voor de gemeente Zevenaar.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn de circa 60.000 dieren in Loo op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Loo liggen geen andere pluimveebedrijven.

Vervoersverbod in de gemeente Zevenaar

In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen nog 12 andere pluimveebedrijven, waaronder 2 grotere bedrijven in Zevenaar en Lathum. Voor deze zone geldt het vervoersverbod. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Afschermplicht

Een van de maatregelen bij vogelgriep is de afschermplicht: dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Daarnaast geldt er een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen