112

Sneeuwsmelt en neerslag zorgen voor hogere waterstand Lobith

Foto: CC0

Door sneeuwsmelt en/of neerslag in Duitsland en Zwitserland van de afgelopen periode is de waterstand in het Zevenaarse dorp Lobith – waar de Rijn Nederland binnenkomt – verhoogd.

De komende twee dagen zal de waterstand sterk toenemen, meldt Rijkswaterstaat in een waterbericht. Eind januari van 2019 was de situatie juist anders, zo berichtte Zevenaar.nieuws.nl vorig jaar; vanwege de droogte in de zomer van 2018 hield het lage water in de Rijn toen erg lang aan.

Stijgende

Sinds eind januari 2020 is de waterstand van de Rijn stijgende, aanvankelijk ten gevolge van een neerslagperiode op 28 en 29 januari en daarna versterkt door een neerslagperiode van 1 tot en met 5 februari. Met name begin februari is er in het zuidwesten van Duitsland en in het Moezelgebied veel neerslag gevallen (50 tot 60 mm gemiddeld).

8m + NAP

De waterstand bij Lobith bedroeg op 28 januari ca. 8 m +NAP (1350 m3/s). De neerslag van eind januari heeft gezorgd voor een stijging van de waterstand tot ca. 9,20 m +NAP (2080 m3/s) en de neerslag van begin februari tot de huidige stand van 12,15 m +NAP (4660 m3/s).

Stroomgebied

Sinds gisteren is het droog geworden in het stroomgebied. Op basis van de huidige weersverwachting zal de waterstand bij Lobith verder oplopen tot iets onder de 14 m +NAP (6200 m3/s), meldt Rijkswaterstaat. Daarna zal de daling inzetten richting de 12 m +NAP (4500 m3/s). Op basis van de midden lange termijn verwachting is vanaf midden volgende week een nieuwe stijging waarschijnlijk.

Uiterwaarden

Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn alert en nemen maatregelen zoals het waarschuwen van mensen die in de uiterwaarden werken, wonen en recreëren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen