De voor- en nadelen van industriële robots

21 sep 2020, 9:50 Nieuws
advertorial
CC0

Advertorial

Industriële robots worden alom geprezen, mede vanwege de productiviteit, veiligheid en onafhankelijkheid. Toch zijn er ook weldegelijk nadelen die je bij de aanschaf van een robot niet moet vergeten. Daarom kijken we hier wat dieper naar de voor- en nadelen van een industriële robot.

De voordelen

Zoals al kort aangegeven hebben industriële robots verschillende voordelen. Allereerst schiet de productiviteit van uw productiefaciliteit omhoog

. Dit is vooral te wijten aan het feit dat industriële robots veel sneller objecten kunnen verwerken dan dat personen dat kunnen. Hierdoor kunt u in dezelfde tijd een veel groter aantal producten produceren.

Daarnaast is de kwaliteit en consistentie van deze producten ook hoger. Kijken we bijvoorbeeld naar een lasrobot, dan is deze veel gemakkelijker in staat om telkens weer dezelfde lasnaad te plaatsen. Dit in tegenstelling tot de lasnaad die een medewerker plaatst. Waar een medewerker bij elke lasnaad opperst geconcentreerd moet zijn, is een lasrobot in staat om 24 uur per dag, 7 dagen per week consistent werk te leveren.

Ook is de levensduur van een industriële robot erg lang. Zo is het niet ongewoon dat een productierobot zo’n 30 jaar meegaat wanneer de robot goed onderhouden wordt. Dit is een erg lange tijd, waardoor de investering dus ook over een lange periode uitgesmeerd kan worden.

Door steeds diezelfde naad te plaatsen, is ook de kwaliteit van de producten hoger. Dit heeft weer een positief effect op de prijs van uw producten. Tot slot gaat dan ook de veiligheid van uw productieproces omhoog. De industriële robots zijn vaak veel robuuster en kunnen daardoor erg goed tegen een stootje. Daarnaast worden deze robots vaak omringt door hekken, waardoor ook de bewegende onderdelen van de robot niet kunnen zorgen voor onveilige situaties.

De nadelen

Een industriële robot heeft vaak ook nadelen . Allereerst moet daarbij gedacht worden aan de kosten die een industriële robot met zich meebrengt. De initiële aanschafkosten van een robot zijn namelijk erg hoog, waardoor het niet voor iedereen mogelijk is om te investeren in een robot. Hoewel het op lange termijn vrijwel altijd voordelig is, heeft niet elk bedrijf de middelen om de investering te doen.

Daarnaast is de industriële robot afhankelijk van de programmatuur. Draait deze robot eenmaal op de programmatuur, dan wordt er telkens dezelfde handeling uitgevoerd. Echter kan het ook zo zijn dat er bijvoorbeeld sprake is van problemen met de internetverbinding. Is dit het geval, dan kan de robot zomaar eruit liggen. Ook kan het vrij lang duren voordat eenmaal de juiste inrichting van de programmatuur is gevonden. Doordat dit vaak een kwestie van ‘trial and error’ is, kan het lang duren voordat de juiste instellingen zijn gevonden.

Tot slot kan het ook bij een storing grote gevolgen hebben. Waar uw werknemers nog manuele handelingen kunnen uitvoeren bij een storing, liggen uw industriële robots volledig stil. Hierdoor wordt de productie dus tot het minimale teruggebracht.

Er zijn dus zowel voor- als nadelen aan een industriële robot. Het is daarom voor elke ondernemer belangrijk om te bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Er moet een sterke businesscase zijn om een robot aan te schaffen, aangezien het een grote kostenpost is. Toch kan het op lange termijn grote voordelen hebben voor uw bedrijf, mits op de juiste manier ingezet.