112

Rijn bij Lobith stijgt naar 7 meter boven NAP

Foto: CC0

De waterstand in de Rijn bij het Zevenaarse dorp Lobith stijgt in het komende weekeinde naar 7 meter boven NAP.

Het komt volgens Weeronline doordat in Zuid-Duitsland en Zwitserland afgelopen dagen veel neerslag is gevallen.

Geen neerslag van betekenis

Het is nu echter alweer nagenoeg droog en de komende zeven dagen wordt in het stroomgebied van de Rijn geen neerslag van betekenis verwacht. Ook daarna zijn er geen signalen voor veel neerslag.

Grote hinder voor binnenvaart

De binnenvaart moet, door het uitblijven van een langdurig nat weertype, rekening houden met grote hinder door de bijzonder lage waterstanden. De Rijn bij Lobith zal volgens Rijkswaterstaat volgende week alweer uitkomen op een zeer lage stand van 6,7 meter boven NAP.

Lager dan ooit

Maandag stond de Rijn bij Lobith op 6,5 meter boven NAP. Dat is lager dan ooit, aldus Rijkswaterstaat. Nederrijn, Waal, IJssel en Lek hebben ook nauwelijks geprofiteerd van de regen die dinsdag in Nederland viel. De Maas ving wat meer regen op en krijgt de komende dagen nog veel water aangevoerd uit de Ardennen. Scheepvaart op de Maas heeft minder last van droogte, omdat de waterstand op die rivier met stuwen en schutten wordt geregeld.

Verzilting bestrijden

Doordat de rivieren heel weinig water afvoeren naar zee, kan zilt zeewater ver in het land dringen. Rijkswaterstaat past het schutregime bij een aantal grote sluizen opnieuw aan om verzilting in West-Nederland te bestrijden.

Bron: ANP/Weeronline

Zie ook: Waterstand bij Lobith historisch laag

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen