Omroep Gelderland zoekt herinneringen aan A Bridge Too Far

25 jul , 9:27 Nieuws
sean in doesburg bij de kapper reineke kramer
In 1976 liet Sean Connery zijn haar knippen in Doesburg, kon je in Bronkhorst zomaar de wereldberoemde acteurs Laurence Olivier en Liv Ullmann tegen het lijf lopen, was Robert Redford kind aan huis in Nijmegen en scheurde Edward Fox in een jeep over de Deventer markt. In de zomer van dat jaar werd in Gelderland en Overijssel de, op dat moment, duurste speelfilm aller tijden opgenomen: A Bridge Too Far.  De verfilming van de zo dramatisch verlopen operatie Market Garden.  
Het belangrijkste deel van die film werd opgenomen op de Wilhelminabrug in Deventer omdat de gebouwen rond de brug in Arnhem tijdens de oorlog volkomen werden vernield en het aanzicht van de stad niet meer op 1944 leek. Maar daarnaast waren er opnames in Bronkhorst, in de Fraterwaard bij Doesburg , Landgoed Rhederoord in Rheden, het stadhuis in Zutphen, in de uiterwaarden bij Nijmegen en talloze andere Gelderse locaties.  
Omroep Gelderland gaat in september uitgebreid aandacht schenken aan de 80e herdenking van die operatie en daarmee ook aan de film die ons beeld over Market Garden zo gekleurd heeft. Al was het maar omdat Gelderland en Overijssel in 1976 voor eventjes Hollywood aan de Rijn en de IJssel waren.  Voor dit programma is de omroep op zoek naar foto’s of filmmateriaal achter de schermen. Volgens TV- maker Dick Plekkenpol hebben aan die productie honderden Gelderlanders meegewerkt als figurant of in de ondersteuning van de crew. “Het kan niet anders dan dat er op Gelderse zolders nog honderden foto’s liggen en misschien nog ook wel zo’n obscuur 8 mm filmpje waar al jaren niet naar is omgekeken”.   
De omroep zoekt naar mensen die als figurant of medewerker hebben meegedaan aan deze miljoenenproductie. Maar ook film- of fotomateriaal van mensen die getuige waren van de opnames van bijvoorbeeld de Poolse Waaloversteek in de Fraterwaard in Doesburg zijn bijzonder welkom. Neem contact op door te mailen naar: [email protected]